7 Opbouw van het rooster

Heb je aanpassingen gedaan in je basisrooster? Of ben je er een begonnen?

Hoe dan ook, vandaag pakken we de draad op waar we de vorige les gebleven zijn. Ik wil in deze les de opbouw van het rooster met je bespreken en daarbij kan het basisrooster een grote rol spelen. 

Werk je zonder basisrooster? Ook dan heb je iets aan de les van vandaag. In het filmpje van vandaag besteed ik aandacht aan beide situaties. Ik bespreek de opbouw van het rooster zowel met als zonder basisrooster.

Ik wil je toch nog iets meegeven over het werken zonder basisrooster:

Daar waar ik geen gebruik maak van een basisrooster en ik ben al een poosje voor dezelfde teams aan het rooster zie je iets in het rooster gebeuren wat, heel verdacht, veel lijkt op een basisrooster.

Ik ben al eens  ingezet voor een opdracht waar geen gebruik gemaakt wordt van een basisrooster. Alle kaders en wensen zij door mij goed ontvangen. Ik start vervolgens met mijn eerste rooster.

Weet, je eerste rooster is nooit goed. Geen enkel  rooster is ooit perfect. Zo ook dit rooster. Met wat aanpassingen is het rooster in elk geval naar ieders tevredenheid,  voldoende om mee te kunnen werken.

Het tweede rooster is al een stuk beter. Ik heb geleerd van het eerste rooster en er is al een stuk minder feedback gekomen om aan te passen. Het derde rooster gaat nog beter, zo ook met het vierde rooster. En dan komt natuurlijk het vijfde, zesde en zevende rooster. Wanneer ik deze roosters op elkaar leg zie ik ineens toch vergelijkingen terug komen. De roosters voor de medewerkers zijn bijna elke maand hetzelfde. Wat blijkt nu. In ons hoofd, onze manier van werken zorgen ervoor dat we werken vanuit een bepaalde systeem. Wij zijn onbewust al bezig met het repeteren van het rooster wat wij kennen. In ons hoofd zit dus al een basisrooster.


Wat is de les? Ook al werk in je een team zonder basisrooster – dat het niet fijn vindt om met een vast rooster te werken – als je goed gaat kijken zal het je toch opvallen dat er ook voor jou een basisrooster verscholen ligt in de roosters die je al gemaakt hebt. Zo werken mensen nu eenmaal.

Heb jij ideeën over hoe je efficiënter kunt werken aan de opbouw van je rooster? Ik geef je weer dezelfde gouden tip: probeer concrete (kleine) stappen te formuleren die je kunt nemen om je kennis in de praktijk te brengen.

En je weet het: als er iets is – ik ben bereikbaar voor vragen.

7 Opbouw van het rooster

Contactgegevens

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.