3 Voorwaarden om te starten

Zit je er klaar voor? Heb je een kop thee, pen en papier om mee te schrijven en rust om je heen? Zijn met andere woorden, de voorwaarden goed om iets te leren?

Deze tweede les gaat over de voorwaarden die nodig zijn om te beginnen aan een planning.

Bij het eerste rooster dat je maakt heb je altijd informatie nodig. Meestal is de capaciteit en de expertise bekend als je start met een rooster van een team dat al even bestaat. De individuele wensen in een team, daarin moet je investeren. Misschien herken je je in de volgende situatie?

Ik heb een keer een opdracht aangenomen voor een organisatie in de ouderenzorg. Dit ging om een team dat werkzaam was in de thuiszorg. Ze vroegen mij om in het planproces te ondersteunen, omdat de wensen van het team te veel gehonoreerd werden en er daarom een piek in de weekenden ontstond die werd uitgezet bij externe krachten.

Om de piek af te vlakken ben ik een nieuw basisrooster gaan maken. Ik ben bewust niet gaan vragen om de wensen en heb alleen rekening gehouden met de capaciteit en expertise die nodig is. Bij het eerste overleg over het eerste concept  van het basisrooster kreeg ik behoorlijk wat commentaar van de medewerkers. (“Hoe heb je dit zo kunnen doen!” “Wat een amateuristische planner ben jij!”)

Logisch als je niet naar de wensen vraagt en daarmee de balans tussen privé en werk niet respecteert. Ik heb toen natuurlijk gevraagd wat ze wilden en heb alle wensen keurig opgeschreven. Weet je wat frappant was? Niemand had wensen over de weekenden.

Ik heb het basis rooster aangepast. We hebben een overleg gehad en ineens was ik “de beste planner die zij ooit gehad hadden”.

Zijn bij jou de voorwaarden optimaal in orde om aan het planproces te beginnen? Zo nee, wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat die voorwaarden wel optimaal zijn?

Als je vragen hebt laat je het weten, toch?

3 Voorwaarden om te starten

Contactgegevens

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.