5 Wet- en regelgeving

Heb je al iets veranderd aan je roosterproces? Ik wil je er nog maar eens aan herinneren dat je de kennis die je van mij krijgt het best in de praktijk kunt brengen door concrete verbeterpunten te formuleren.

Goed, ben je klaar voor de les van vandaag?

We hebben het vandaag over een moeilijk onderwerp, dat lang niet iedereen even goed ligt: de wet- en regelgeving. Daarom heb ik ervoor gekozen om je vandaag eerst een filmpje te laten zien, waarin ik het een en ander uitleg. Vervolgens krijg je een voorbeeld te zien met enkele illustraties om het duidelijker te maken voor jou. Dus, laten we beginnen en kijk het filmpje!

Heb je iets aan deze informatie? Om het duidelijker te maken, zoals beloofd een voorbeeld over hoe je met de ATW omgaat op een correcte manier.

De ATW regels zijn best lastig. Velen zeggen wel kennis te hebben van deze kaders, maar dat valt in de praktijk toch tegen. Veel planners kijken naar de dag van vandaag: Past deze dienst wel of niet in het rooster ten opzichte van de ATW. Vervolgens worden de diensten in een reeks geteld of wordt er alleen gekeken welke dienst er voor of erna staat ingepland. Hoe zit het nu werkelijk met de ATW?

Voorbeeld:

V = vroege dienst

L = latedienst

N = nachtdienst

Bovenstaande planning zou volgens de ATW kunnen.

Vervolgens komt er een late dienst op de 13de

Kan dat wel volgens ATW?

Nee dat kan niet want er is te weinig hersteltijd tussen de nachtdienst en de Late dienst.

Maar als de 13de een Nachtdienst is, mag dat dan wel?

Ja,  afhankelijk van wat er voor dienst op de 14de staat ingepland.

Ja, de nachtdienst op de 13de zou kunnen, want daarna is er voldoende hersteltijd.

Maar wat nu als er voor de 10de een Late dienst is die moet worden ingevuld. Mag dat dan wel?

Nu gaat de planner de diensten tellen en wordt er aangegeven dat het niet kan.

Zie onderstaande rooster

7 diensten. Dat kan niet achter elkaar.

Maar dat is niet wat de ATW zegt. De ATW gaat over hersteltijd en niet over de reeks die je mag werken. In de 7 dagen moet je 32 uur achtereen vrij zijn. Wanneer dat niet lukt mag je kijken naar een reeks van 14 dagen. Daarin moet je 2x 32 uur achtereen vrij zijn.

Heb je hier iets aan in de toekomst? Laat je het me weten als je iets onduidelijk vindt? Of als je nog wat verdieping wil als het aankomt op de wetten en regels van onze mooie vak?

Zoals altijd

5 Wet- en regelgeving

Contactgegevens

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.