6 Basisrooster

We zijn alweer op de helft van deze minicursus ‘plannen in de zorg’. Ik hoop dat je zorgen over de planning al wat minder zijn geworden! In deze vijfde les wil ik het graag met je hebben over het basisrooster.

Ik ben zelf een groot fan van het gebruiken van een basisrooster. Waarom?

Puur omdat het mij als planner helpt om sneller roosters te maken. Natuurlijk kost het maken van een basisrooster veel tijd, maar als het goed in elkaar zit, dan wordt plannen een fluitje van een cent. Kijk het filmpje om erachter te komen wat ik je te vertellen heb over het basisrooster:

Wat dan als je bij een team werkt die geen basisrooster willen?

Er zijn genoeg teams of organisaties die niet willen werken met een basisrooster omdat zij bijvoorbeeld een basisrooster niet flexibel genoeg vinden. Ook bij die teams maak ik een basisrooster. Ik noem het dan alleen geen basisrooster en het is niet het rooster wat ik met het team bespreek. Het is mijn hulpmiddel. 

Ik maak dan een rooster van 4 weken, bijvoorbeeld in excel. Hierin staan alle vaste wensen en de werkpatronen. Ik zorg er voor dat alle medewerkers in dit rooster een dienst te weinig werken en zorg ervoor dat het basisrooster ook in het planprogramma staat dat wordt gebruikt. Elke maand wanneer ik met een nieuw rooster ga beginnen, draai ik eerst het basisrooster uit. Pas de incidentele wensen aan en vul bij iedereen een dienst extra in. En dan ben ik al klaar met het rooster.

Hierdoor hoef ik nooit het wiel opnieuw uit te vinden en heb ik voor mezelf altijd een basis om vanuit te werken. Ik let dan wel op dat ik dit basisrooster niet deel met de medewerkers, omdat hij anders aanspraak kan maken op de rechten vanuit het basisrooster. Veranderen de wensen of is er een wisseling van personeel, dan pas ik dat aan in het basisrooster en is hij weer up-to-date.

Ik kan me haast niet voorstellen dat jij nog zonder basisrooster zou willen werken. Al is het alleen om het jezelf makkelijk te maken als planner.

Als je hulp nodig hebt met je eerste basisrooster kun je me best even bellen. Ik sta voor je klaar!

6 Basisrooster

Contactgegevens

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Schrijf je in voor de cool challenge!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.